De herfst is begonnen! Bereid jezelf en jouw paard goed voor!

Gepubliceerd op 6 september 2024 om 15:41

De herfst en winter komen eraan, wat betekent dat de dagen korter en kouder worden. Deze overgangsperiode brengt uitdagingen met zich mee, zowel voor je paard als voor jou als eigenaar. Denk aan bevroren bodems, natte paddocks en het wisselen van dekens door de schommelende temperaturen. In dit artikel bespreken we belangrijke aandachtspunten zoals ruwvoer en drinkwater, de aanmaak van de wintervacht, mineralenvoorziening en veranderingen in voeding, zodat je paard gezond en comfortabel de koude maanden doorkomt.

 

Basisbehoefte: ruwvoer en drinkwater

Door de vertering van ruwvoer houdt je paard zichzelf warm. In deze herfstperiode kan het voorkomen dat het weer plots omslaat in een koude nacht. Of kan het overdag flink gaan waaien terwijl de wintervacht nog niet volledig is aangemaakt. Op zulke momenten heeft een paard voldoende ruwvoer nodig om zich warm te kunnen eten.

Water is uiteraard net zo belangrijk als voldoende en smakelijk ruwvoer. Een paard drinkt ongeveer tussen de 20 en 60 liter per dag. Dit hangt uiteraard af van een aantal factoren zoals de inspanning die het paard heeft verricht of de buitentemperatuur.

Al zullen de hele koude nachten en dagen nog even op zich laten wachten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het drinkwater niet ijskoud is. Zo kan je paard voldoende blijven drinken zodat de spijsvertering op gang blijft.

Door alleen ijskoud water te verstrekken, kan er sneller koliek ontstaan en zal het er ook voor kunnen zorgen dat je paard te weinig water opneemt. 

 

Aanmaak wintervacht

Langzaam aan werken we weer naar de kortste dag van het jaar. 21 december. Door dit natuurlijke proces zal het minder leuke proces bij de paarden ook weer beginnen, namelijk: het aanmaken van de wintervacht. Het ene paard zal meer vacht aanmaken dan het andere paard. Dit is uiteraard rasgebonden, een warmbloed zal minder wintervacht aanmaken dan een koudbloed. Houd hier mee rekening voor het gebruik van dekens. Een paard met weinig tot geen wintervacht zal minder goed bestemd zijn tegen dagen waarop er veel regen en wind is. 

Tijdens de aanmaak van de dikke vacht, verbruikt je paard extra veel energie. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je paard te voorzien van voldoende  ruwvoer, maar tijdens deze periode is dit extra belangrijk. Daarnaast zijn de volgende mineralen van belang voor de aanmaak van een goede wintervacht: 

  • Biotine
  • Zink
  • Zwavel

Voedingswisselingen

Met de komst van de herfst en winter kan het nodig zijn om de voeding van je paard aan te passen. Veranderingen in huisvesting, zoals minder tijd in de wei en meer tijd op stal, kunnen invloed hebben op de voedingsbehoeften van je paard. In deze periode krijgt je paard vaak minder vers gras binnen, wat kan leiden tot een verminderde opname van essentiële vitaminen en mineralen zoals vitamine E, vitamine A, en selenium. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en de juiste voedingsstoffen te blijven aanbieden, zodat je paard gezond en energiek blijft tijdens de koude maanden.

Naast kwalitatief goed ruwvoer is het belangrijk om tekorten aan te vullen met de juiste supplementen, zodat je paard alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn cruciaal voor een sterke weerstand, gezonde vacht en optimale energielevels.

We helpen je graag met het samenstellen van de voeding voor jouw paard, afgestemd op de specifieke behoeften in deze seizoensperiode. Neem contact met ons op voor voedingsadvies om ervoor te zorgen dat jouw paard geen tekorten opbouwt en optimaal ondersteund wordt tijdens de wintermaanden.

 

Gezondheidsproblemen

Het werd net al even benoemd maar de weerstand van je paard kan een dipje krijgen met de veranderingen van voeding en huisvesting. Door deze stress en verlaagde weerstand kan jouw paard sneller ziek worden. Dit kan zich uiten in neusuitvloeiing of hoesten, maar ook in mokproblemen of rotstraal. Om er voor te zorgen dat dit zo veel mogelijk kan worden voorkomen geven we je een aantal tips: 

  • Controleer elke dag op symptomen zoals hoesten of neusuitvloeiing maar loop je paard ook elke dag na op wondjes. Wees er snel bij, wanneer je paard zich niet goed voelt en neem contact op met je dierenarts voor advies wanneer je paard niet zichzelf is. 
  • Zorg ervoor dat je paard te allen tijden een droge plek heeft om te staan, om rotstraal en mok zoveel mogelijk te voorkomen. 
  • Creëer een windvrije plek en schuilstal zodat je paard wanneer het een koude dag is de keuze heeft om daar te gaan staan. Zo voorkom je ook sneller dat je paard verkouden wordt.

De overgang naar de herfst en winter brengt specifieke uitdagingen met zich mee voor zowel je paard als jou als eigenaar. Door aandacht te besteden aan de basisbehoeften van je paard, zoals voldoende ruwvoer, vers drinkwater en een goede mineralenvoorziening, kun je de seizoenswisseling soepeler laten verlopen. 

Heeft je paard extra ondersteuning nodig op het gebied van voeding en mineralen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een persoonlijk voedingsadvies. Samen zorgen we ervoor dat jouw paard gezond en sterk de koude maanden doorkomt!

 

Heb je vragen of wil je meer weten over de specifieke behoeften van jouw paard? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen!